Közmeghallgatás a játszótéren 2017-03-22

Gúttamásiban második alkalommal került sor a tervezett kőbánya nyitása miatt közmeghallgatásra. Az elutasítottság továbbra is 100%-os. Orbán Tibor Nesztor polgármester egyértelműen fogalmaz a kérdésben: „Mindent megteszek, hogy a bánya ne nyíljon meg!”

Fontos, hogy továbbra is öt település közösen lép fel a bányanyitás ellen, ami első körben persze leginkább a helyieket sújtaná. Különösen nagy csapás lenne Hoffmann Orsolya ökológiai szemléletű oktatókertjére, ahonnan amúgy jól rálátni a bányára. Nyilvánvaló, Orsolya e tevékenysége összeegyeztethetetlen a bányászkodással, és különös kontrasztot is tár elénk ez a helyzet. Nem lehet kérdés melyik a jövő útja, mégis keményen küzdenünk kell érte. A helyi lakosok továbbra is nagyon aggódnak. Mint, ahogy azok a fiatalok i,s akik a csend és nyugalom miatt költöztek Gúttamásiba, szinte el sem akarják hinni, mindez veszélybe került.

Azért a helyzet egyelőre elég megnyugtató. A vállalkozó még arra sem szerzett jogosultságot, hogy a bányához vezető földutat használhassa. A fenyegető hangnem, amit emiatt a helyi önkormányzattal megütött nem biztos, hogy elég lesz. Aztán amikor itt, (Isztimér-Gúttamásiban) teljesen kiásta a csatabárdot, Bakonykútiban is újabb konfliktust kell felvállalnia, (föld) út használat miatt. Marics József polgármester álláspontját ismerve, ismét falaknak fog menni a bányavállalkozó.  Ha valamilyen csoda folytán sikerül maga alá gyűrnie a két önkormányzatot, a Közútkezelőt is térdre kell kényszerítenie, hiszen e hatóság, az utak állapota miatt, a közút használatát tiltotta meg a kőszállító teherautóknak.

Fontos momentumnak érzem azt is, a Zöldhatóság változtatott magatartásán. Levélben jelezte, ezúttal hajlandó kivizsgálni a kincsesi és Bakonykúti civil szervezet beadványát. Ebben elsősorban, a bányanyitás társadalmi hatásait, a helyi értékek, turisztikai, idegenforgalmi és egyéb lehetőségek tönkretételét kifogásoltuk.

Nem kell matematikusnak lennünk, hogy lássuk, a kőbányát, a beadott tervek szerint, hatalmas veszteséggel üzemeltetné a Rencz vállalkozás. A lehető legminimálisabb mennyiséggel szeretné megszerezni az engedélyeket, hogy csillapítsa a lakossági elégedetlenséget. Aztán amikor már betette a lábát, semmi és senki sem akadályozza meg, a kapacitás sokszoros bővítésében.

Eddig a pontig azért remélem soha nem jutunk el, ezért is fontosak az ilyen játszótéri fórumok!

szerző: Sz.Csaba
Fényképek:
Impresszum
Te vagy a(z) 2490916 látogató
A weblapot készitette
Elérhetőségünk: | 8044 Kincsesbánya Kincsesi út 39. | e-mail:

Betöltési idő: 0.558 másodperc