Egyszerű rákhegyi történet 2017-07-11

Egyszerű rákhegyi történet….

Bár a településrész Kincsesbányához tartozik mostohagyereknek érzik magukat. Nagyrészt rendezetlen az utcák, ingatlanok nyilvántartása, ezért előfordulhatott már, hogy a mentő tanácstalanul kóválygott, a megfelelő címet keresve Rákhegyen. Van olyan állandó lakos, illetve nyaraló tulajdonos, aki a házához, jogszerűen csak helikopterrel tudna bejutni, mert az önkormányzat eddig még nem oldotta meg az utca illetve utca nevek kialakítását, illetve pótlását. Nem tűnik túl nagy horderejű problémának, mégsem sikerül, a kidőlt közösségi hirdetőtábla helyett másikat állítani, egy év alatt. Pedig ígéretük van, az önkormányzattól. Addig is a villanyoszlopokra kitűzött hirdetményeket olvassák.

Gondjaikat az évenkénti közmeghallgatásokon is el szokták mondani. Nagy változásokat ennek nyomán nem érzékelnek.

Mégsem panaszkodnak. Az itt élő állandó lakosok és nyaraló tulajdonosok jó kis csapatot alkotnak. Igazi közösséget. A csapat motorja Kovács Gézáné, Klári, akit régi gyökerek kötnek ide. Nem tudta elnézni, - a nyaraló tulajdonosokkal együtt -  hogy a bezárt temető elhagyott lepusztult képet mutatott. Nem vitatkozott, nem levelezett az illetékesekkel, hanem intézkedett. Így az itt élők már évek óta, - több alkalommal is – összejönnek, hogy a temető teljes területét rendbe tegyék. Hatalmas munkát végeznek el, úgy, hogy sokukat semmi nem köti ide. Külön tisztelet és elismerés Simon Lajosnak, aki ezen munkálatok közben ráadásként még elkezdte a tönkrement fejfák cseréjét, pótlását is.

Persze, ha már összejönnek, munka közben, újabb ötletek is felvetődnek. Így történt, hogy az egykor a  település vízellátását biztosító kútoszlopot Simon Lajos és Kiss Péter önkormányzati képviselő  előkerítették, felújították, és az itteni lakosok, nyaralók segítségével az eredeti helyére visszahelyezték.

Azért a munkán kívül másra is szakítanak időt.  Nyár elején és ősszel családias hangulatú összejövetelt tartanak. Advent időszakában éveket óta összejönnek, beszélgetnek, terveket szövögetnek,, gyertyát gyújtanak. A négy adventi vasárnapi összejövetel , jó alkalom közösségi tevékenységük megbeszélésére, új tervek szövögetésére.

A rákhegyieket hallgatva-látva, arra gondoltam, sok ilyen öntevékeny közösség kellene, akiket nem a pénz, az érdekek mozgatnak. Sokkal jobban éreznénk magunkat, ott ahol időnk legnagyobb részét eltöltjük, a lakóhelyünkön.

szerző: Sz.Csaba
Fényképek:
Impresszum
Te vagy a(z) 2490924 látogató
A weblapot készitette
Elérhetőségünk: | 8044 Kincsesbánya Kincsesi út 39. | e-mail:

Betöltési idő: 0.366 másodperc